Waar komt creatine vandaan?

waar komt creatine vandaan
Bezig met laden...
Waar komt creatine vandaan?

Creatine is een voedingssupplement dat vaak wordt gebruikt door sporters ter verbetering van hun prestaties. Maar waar komt creatine eigenlijk vandaan? In deze blog gaan we dieper in op de oorsprong en het productieproces van creatine, om zo een beter begrip te krijgen van dit populaire supplement.

Wat is creatine?

Voordat we ingaan op de vraag “waar komt creatine vandaan”, is het belangrijk dat je eerst weet wat creatine precies is. Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die in je lichaam wordt geproduceerd. Het wordt gevormd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Je lichaam kan zelf creatine aanmaken, met name in je lever, nieren en alvleesklier.

Als je sport verbruik je energie. Die energie halen je spieren vooral uit koolhydraten en vetten. Het duurt echter 6 tot 8 seconden voordat deze verbranding in gang gezet is.

Ter overbrugging van deze periode hebben je spieren van nature een energievoorraad: creatinefosfaat. Deze stof voorziet je spieren de eerste 6 tot 8 seconden van energie.  

Creatine zit van nature in vlees, vis en enkele zaden en pitten. Heb je een hogere creatine behoefte? Bijvoorbeeld als je veel sport en maximaal wil presteren. Dan kan je kiezen voor een creatine supplement.

Dierlijke bronnen van creatine

Naast de creatine productie in je lichaam, kan je ook creatine binnenkrijgen via je voeding. Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn rijk aan creatine. 

Wild vormt de rijkste bron van creatine. Bij wild moet je denken aan konijn, hert, eland, wild zwijn, struisvogel, elanden, buffels, bizon of wilde eend. Wild vlees staat echter bij de meeste mensen niet dagelijks op het menu.

In rood vlees, zoals bijvoorbeeld biefstuk, zit echter ook een relatief hoge concentratie creatine. Per kilogram rauwe biefstuk krijg je 5 gram creatine binnen.

Wil je voldoende creatine binnenkrijgen, dan moet je behoorlijk grote hoeveelheden vlees of vis eten. Wil je op een eenvoudige manier meer creatine binnenkrijgen, kies dan voor een creatinesupplement. 

waar komt creatine vandaanwaar komt creatine vandaan

Veganistische bronnen van creatine

Voor veganisten of vegetariërs die geen dierlijke producten consumeren, kan het lastiger zijn om voldoende creatine uit voeding te halen.

Hoewel plantaardige voeding over het algemeen lagere gehaltes aan creatine bevat, zijn er enkele plantaardige bronnen die wel creatine bevatten. 

Waar komt creatine vandaan bij plantaardige voeding? Dit komt bijvoorbeeld uit pompoenpitten en sesamzaad. Verder zijn soja, spinazie en granen ook plantaardige creatine bronnen.

Wil je als vegan je creatine inname verhogen? Kies dan voor een creatine supplement. Creatine supplementen zijn synthetisch en daarmee ook geschikt voor veganisten.

Het productieproces van creatine supplementen

Waar komt de creatine in supplementen vandaan? Naast de natuurlijke bronnen van creatine, wordt creatine ook synthetisch geproduceerd en verwerkt tot voedingssupplementen.

Het meest gebruikte proces om creatine supplementen te maken is door creatinemonohydraat te produceren. Dit wordt gedaan door creatine te binden aan een watermolecuul. Deze vorm van creatine is erg stabiel en goed opneembaar door je lichaam.

Waar komt QWIN creatine vandaan?

Voor QWIN is kwaliteit een van de belangrijkste uitgangspunten. Het antwoord op de vraag “waar komt QWIN creatine vandaan” is: Nederland. Hier is bewust voor gekozen. We kunnen zo dicht op het productieproces zitten. En daarbij legt de QWIN creatine zo niet onnodig veel kilometers af. QWIN is een Nederlands product en daar zijn we trots op!

waar komt creatine vandaanwaar komt creatine vandaan

Voordelen QWIN Creatine

  • QWIN creatine poeder helpt je prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen.
  • QWIN creatine poeder stimuleert je spiergroei en (vetvrije) spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen.
  • QWIN creatine poeder verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoog intensieve oefeningen
  • QWIN creatine poeder is speciaal (uit)gebalanceerd voor sporters
  • QWIN creatine poeder heeft het NZVT keumerk (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport)

Conclusie

Waar komt creatine vandaan? Creatine is een stof die zowel in ons lichaam wordt aangemaakt als via onze voeding kan worden verkregen.

Waar zit creatine in? Dierlijke producten zoals vlees en vis zijn rijke bronnen van creatine, terwijl veganisten en vegetariërs hun creatine-inname beter moeten plannen. 

Wil je creatine als supplement gebruiken? QWIN biedt jou een kwalitatief hoogwaardig creatinemonohydraat supplement, geproduceerd in Nederland. Een pot van 360 gram bevat ongeveer 100 servings. De creatine kan je met water of een drank naar keuze innemen. 

Wil je meer weten over creatine en hoe het jou kan helpen bij het bereiken van jouw doelen? Lees dan onze andere blogs over creatine en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van voedingssupplementen.

waar komt creatine vandaanwaar komt creatine vandaan
Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.