Hoelang creatine gebruiken: do's en don'ts

Hoelang creatine gebruiken
Bezig met laden...
Hoelang creatine gebruiken: do's en don'ts

Hoe gebruik je creatine? Hoelang kan je creatine gebruiken? Wat moet je wel doen en wat moet je vooral niet tijdens het gebruik van creatine? Dit blijven de meest gestelde vragen onder (top)sporters. 

Creatine is een populair supplement onder sporters voor het verbeteren van hun prestaties. Echter moet dit product wel op de juiste wijze gebruikt worden. We nemen je mee in de do’s en don’ts in hoelang je creatine kan/hoort te gebruiken.

De rol van creatine

Kenmerken jouw fysieke prestaties zich ook door reeksen van korte, hoog intensieve oefeningen? Dan kan creatine een belangrijk rol spelen in de ondersteuning van deze prestaties. Creatine kan je omschrijven als een stof, die in kleine getale in ons lichaam wordt geproduceerd. Je kan deze stof ook vinden in voedingsmiddelen als vlees en vis. 

Voor intensieve krachtsinspanningen hebben jouw spieren energie nodig. Creatine heeft hierbij een belangrijke functie. Jouw lichaam zet creatine om tot creatinefosfaat. Het lichaam gebruikt het creatinefosfaatsysteem bij korte en hoog intensieve oefeningen. Denk hierbij aan korte sprints of deadliften. De voorraad creatinefosfaat is beperkt.

De inname van creatine zorgt voor een extra voorraad. Hierdoor kan je de korte, hoog intensieve oefeningen langer volhouden. Creatine blijft om die reden een populair supplement onder sporters voor het verbeteren van hun prestaties. 

Creatine vergt een juiste en conistente manier van gebruik. In deze blog lees je onder andere hoe en hoelang je creatine moet gebruiken.

hoelang creatine gebruikenhoelang creatine gebruiken

De voordelen van creatine

Het gebruik van creatine heeft verschillende voordelen voor (top)sporters, die actief bezig zijn met sport en fitness. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Verbeterde prestaties: creatine kan de algehele kracht en prestaties verbeteren. Hierdoor kan je harder trainen en meer gewicht tillen.
  • Spiergroei: creatine houdt water vast in de spiercellen. Creatine kan de spiergroei stimuleren door verhoging van de eiwitsynthese.
  • Herstel: creatine kan het herstelproces versnellen. Hierdoor kan je sneller herstellen van intensieve trainingssessies.
  • Mentale prestaties:  onderzoeken tonen aan dat creatine ook de cognitieve functie, zoals geheugen en concentratie, verbetert. 

Creatine, hoe(lang) gebruik je het?

Gezonde en gevarieerde voeding vormt de basis van het voedingsplan. Wil jij als (top)sporter pieken tijdens een belangrijke training of wedstrijd? Dan komt creatine om de hoek kijken. 

Creatine krijgt steeds meer aandacht onder sporters, maar hoe gebruik je het op een juiste manier? Neem bij voorkeur bij de maaltijd circa 5 gram creatine. Dit kan je innemen met bijvoorbeeld water of sap. 

Hou daarnaast rekening met de opbouwfase en onderhoudsfase. Wil jij inhoudelijk meer informatie over de opbouw-en onderhoudsfase van het gebruik van creatine? Lees dan ook eens de blog Verbetert Creatine de fysieke prestaties.  

hoelang creatine gebruikenhoelang creatine gebruiken

Creatine hoelang gebruiken: Do’s en Don'ts

Hoe gebruik je creatine? Dit blijft één van de meest gestelde vragen onder (top)sporters. We namen je mee in de fases van het gebruik van creatine. De vraag blijft echter staan: hoelang moet je creatine gebruiken? Wat moet je wel doen en wat vooral niet tijdens het gebruik van creatine?

Do’s in het gebruik

Voor optimale resultaten raden we een regelmatige en consistente inname aan. Je kan creatine dagelijks gebruiken bij voorkeur op hetzelfde tijdstip. Zorg ervoor dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt. Hiermee zorg je dat jouw lichaam voldoende creatine heeft om mee te werken. 

Combineer creatine met koolhydraten. Koolhydraten helpen namelijk bij de opname en opslag van creatine in je spieren. Een dosis creatine kan je dus innemen met bijvoorbeeld vruchtensap of een stuk fruit. 

Voldoende hydratatie is essentieel wanneer je creatine gebruikt. Dit komt doordat het gebruik van creatine ervoor zorgt dat er vocht uit jouw spieren onttrokken wordt. Drink dus voldoende water. Minimaal 8 glazen water per dag.

Creatine pauze

Wat als je creatine vergeet? Dit kan natuurlijk gebeuren. Creatine gebruik je bij voorkeur met een pauze. Wanneer je begint met het innemen van creatinesupplementen, bouwt je lichaam geleidelijk aan een verzadigingsniveau op. Na circa 4 tot 6 weken bereikt jouw lichaam zijn maximale creatineopslag. 

Door af en toe een pauze van minimaal 4 weken te nemen geef je je lichaam de kans om de natuurlijke niveaus van creatine weer in balans te brengen. 

Don'ts in het gebruik

We raden aan om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Dit kan leiden tot bijwerkingen als maagklachten en diarree. 

Indien je nierproblemen hebt is het gebruik van creatine niet verstandig. Creatine wordt namelijk gefilterd door de nieren. Wanneer de nieren niet goed functioneren, kan dit problemen veroorzaken. 

Zorg ervoor dat je niet afhankelijk raakt van creatine. 

Een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging blijven essentieel voor optimale resultaten. Creatine is slechts een middel dat je kan gebruiken in combinatie met de juiste training en voeding.

QWIN Creatine met het NZVT keurmerk

QWIN heeft een breed aanbod aan gekeurde NZVT voedingssupplementen voor sporters. 

Als (top) sporter wil je genoeg energie hebben voor het verbeteren van jouw prestaties. Hiervoor is gezonde en gevarieerde voeding essentieel. Zit je in de voorbereiding op een belangrijke wedstrijd of wil je jouw prestaties verbeteren optimaliseren tijdens een piekmoment? Gebruik dan QWIN creatine!

NZVT

Elke batch van de QWIN creatine wordt getest op doping. Het NZVT keurmerk op de QWIN creatine geeft jou als (top)sporter de hoogst mogelijke zekerheid dat je dopingvrije supplementen gebruikt. Ook voor niet-topsporters zijn zuivere supplementen belangrijk. Als je supplementen gebruikt wil je een product van de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder vervuiling. Bij QWIN kan je hierop vertrouwen! 

Stoppen met creatine

Het correct afronden van een creatinecyclus is net zo belangrijk als het starten ervan. Als (top)sporter is het essentieel om te weten wanneer je moet stoppen met het gebruik van creatine. Maar waarom en wanneer zou je stoppen met het innemen van creatine? 

Het is aan te raden om na een periode van continue gebruik - doorgaans acht tot twaalf weken - een pauze in te lassen. Door te stoppen met creatine kan je lichaam resetten en de natuurlijke creatineproductie weer op peil brengen. 

Gedurende deze pauzeperiode is het belangrijk om je focus te houden op een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, zodat je prestaties op niveau blijven. 

Bovendien stelt stoppen met creatine je lichaam in staat om na de pauze weer optimaal te reageren op creatine. Vergeet niet dat het altijd verstandig is om medisch advies in te winnen voordat je stopt, vooral als je creatine langdurig hebt gebruikt of gezondheidsproblemen ervaart.

Bijwerkingen en nadelen van creatine

  • Maagklachten: Een hogere inname dan aanbevolen kan maagproblemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, krampen en diarree.
  • Waterretentie: Creatine kan ervoor zorgen dat spieren meer vocht vasthouden, wat soms leidt tot gewichtstoename.
  • Nierbelasting: Mensen met bestaande nierproblemen moeten voorzichtig zijn, aangezien creatine extra druk op de nieren kan leggen.
  • Onbalans in natuurlijke stofwisseling: Langdurig gebruik zonder pauzes kan de natuurlijke creatineproductie en stofwisseling beïnvloeden.

Het is altijd raadzaam om met een medisch deskundige te overleggen alvorens te starten met creatine, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt of andere supplementen of medicijnen gebruikt.

Conclusie

Het gebruik van creatine biedt zeker voordelen voor sporters, die hun prestaties willen verbeteren. Wees consistent met de inname, combineer creatine met koolhydraten en blijf gehydrateerd. Zorg ervoor dat je je houdt aan de aanbevolen dosering. Houd goed bij hoelang je het supplement gebruikt, plan de pauze weken. Een gezonde levensstijl dient altijd de basis te zijn voor optimale resultaten. Creatine kan je wel ondersteunen bij korte, hoog intensieve oefeningen!

Veelgestelde vragen:

  • Is creatine veilig in het gebruik?
    Ja, mits je de aanbevolen doseringen volgt.
  • Kan ik creatine combineren met andere supplementen?
    Ja, creatine kan je veilig combineren met de meeste andere supplementen. Raadpleeg indien nodig een professional.
  • Moet ik creatine laden?
    Het laden van creatine is optioneel, maar kan helpen de niveaus snel te verhogen. Het is geen vereiste voor het gebruik ervan.
hoelang creatine gebruikenhoelang creatine gebruiken
Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.