Creatine effect op lichaam: Wat doet het voor sporters?

Creatine effect op lichaam
Bezig met laden...
Creatine effect op lichaam: Wat doet het voor sporters?

Als je enigszins bekend bent in de wereld van voedingssupplementen, is de kans groot dat je er al eens over hebt gehoord. Creatine, een woord dat in de wereld van voedingssupplementen rondzingt als een melodie die iedereen kent, maar waarvan weinigen de noten kennen. Daarom willen wij in deze blog krachtig antwoord geven op de vragen: Wat is creatine? Waar helpt creatine voor? Wat is het creatine effect op je lichaam? En welke creatine dosering moet ik gebruiken?

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die je eigen lichaam zelf produceert. Creatine heeft een belangrijk effect op je lichaam. Creatine speelt een belangrijke rol bij intensieve fysieke activiteiten zoals krachttraining en sprinten. Creatine zorgt voor snelle en explosieve energie, wat bijzonder waardevol kan zijn bij het beoefenen van je sport.

Creatine effect op lichaamCreatine effect op lichaam

Hoe komt je lichaam aan creatine?

Je lichaam produceert creatine voornamelijk in organen zoals de lever, nieren en alvleesklier, en slaat het op in je spiercellen. Je lichaam maakt 1 tot 2 gram per dag aan. Creatine kan je ook binnenkrijgen via je dagelijkse voeding. Dierlijke producten, zoals vlees en vis, bevatten van nature relatief hoge concentraties creatine. Daarnaast kunnen kleinere hoeveelheden creatine ook aanwezig zijn in zuivelproducten en eieren.

Voor een positief creatine effect op je lichaam, kan het bevorderend zijn om de creatine niveaus in je spieren verder te verhogen. Dit doe je door het gebruik van creatine supplementen.

Creatine effect op lichaamCreatine effect op lichaam

Creatine effect op lichaam van sporters

Veel sporters vragen zich af: waarom is creatine goed? Waar helpt creatine voor? En wat doet creatine met je spiermassa? Creatine poeder heeft een effect op je lichaam. Creatine verhoogt de creatine niveaus in je spieren. Dit heeft voor jou als sporter meerdere voordelen:

  • Creatine helpt je prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen
  • Creatine stimuleert je spiergroei en (vetvrije) spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen
  • Creatine verhoogt de fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoog intensieve oefeningen

Wat is de dosering van een creatine supplement

Voor het beste resultaat is het belangrijk om creatine dagelijks te gebruiken. Dan heeft creatine het beste effect op je lichaam. Het wordt aanbevolen dat je tussen de 3 en 5 gram creatine per dag inneemt. Het kan ongeveer 2-3 weken duren voordat de creatinevoorraden in je spieren volledig zijn aangevuld.

Een snellere manier voor het aanvullen van je creatinevoorraden, is door het doen van een zogenaamde "oplaadfase". Tijdens deze fase wordt meestal geadviseerd dat je gedurende 5-7 dagen, dagelijks 20 gram creatine inneemt. Het is belangrijk dat je deze 20 gram creatine over de dag verdeelt. Zo bevorder je een optimale opname.

Na de oplaadfase kun je overschakelen naar een onderhoudsdosering van 3 tot 5 gram creatine per dag om je creatinevoorraden op peil te houden.

Creatine effect op lichaamCreatine effect op lichaam

Creatine gebruik nadelen

Een veelvoorkomend 'nadeel' van het gebruik van creatine is dat het mogelijk kan leiden tot een lichte gewichtstoename. Dit is ook een creatine effect op je lichaam. Dit komt doordat creatine ervoor zorgt dat je spieren extra vocht vasthouden. Het vasthouden van vocht kan resulteren in een toename van het lichaamsgewicht. Het is echter belangrijk dat je je realiseert dat deze gewichtstoename doorgaans van voorbijgaande aard is. De gewichtstoename komt door het vasthouden van water in je spieren, niet door een toename van vetmassa.

Hoe weet je of creatine werkt?

  • Verbeterde prestaties: Let op of je vooruitgang boekt bij activiteiten die een hoge energie-output vereisen, zoals sprinten of zware gewichten tillen.
  • Toegenomen spiermassa: Merkbare toename van spiermassa kan een indicatie zijn dat de creatine bijdraagt aan spiergroei en -volume.
  • Sneller herstel: Als je merkt dat je sneller herstelt tussen trainingen, kan dit duiden op een positieve invloed van creatine.
  • Gewichtstoename: Een lichte toename in gewicht, door het vasthouden van vocht in de spieren, kan wijzen op effectieve creatineopname.
  • Professionele tests: Voor een objectieve bevestiging kunnen inspanningstests of spiermetingen de effectiviteit van creatine aantonen.

Wat voor soorten creatine zijn er in de sportvoedingsmarkt?

Er zijn verschillende vormen van creatine die beschikbaar zijn in de sportvoedingsmarkt. De meest populaire en veelgebruikte vormen van creatine zijn:

Creatine monohydraat

Dit is de meest onderzochte en bestudeerde vorm van creatine. Creatine monohydraat heeft het beste creatine effect op je lichaam. Het is de basisvorm van creatine en wordt gekenmerkt door zijn goede opneembaarheid en effectiviteit. Creatine monohydraat wordt vaak gebruikt vanwege zijn bewezen voordelen bij het verhogen van de spierkracht, prestaties en het bevorderen van spiergroei.

Creatine ethyl ester

Deze vorm van creatine wordt veresterd met een ethylmolecuul, waardoor het beter oplosbaar zou moeten zijn dan creatine monohydraat. Het idee achter creatine ethyl ester is dat het gemakkelijker door de celmembranen zou kunnen passeren en beter wordt opgenomen. Er is echter beperkt wetenschappelijk bewijs om de beweringen over de superieure absorptie van creatine ethyl ester te ondersteunen. Hiervan is het creatine effect op je lichaam niet helemaal wetenschappelijk bewezen.

Ondanks de beschikbaarheid van verschillende vormen van creatine, blijft creatine monohydraat het beste effect hebben op je lichaam. De uitgebreide wetenschappelijke literatuur die de effectiviteit en veiligheid ervan heeft onderzocht ondersteunt dit. Bovendien is creatine monohydraat een betaalbare optie in vergelijking met andere vormen van creatine. Dit maakt creatine monohydraat het meest interessant voor sporters.

Met QWIN hebben we bewust gekozen voor creatine monohydraat. Voornamelijk vanwege de uitgebreide wetenschappelijke literatuur die de effectiviteit en veiligheid van creatine monohydraat heeft aangetoond.

QWIN creatine poeder kopen met NZVT keurmerk

Elke batch van de QWIN creatine poeder wordt getest op doping. De NZVT supplementen van QWIN geven jou als topsporter de hoogst mogelijke zekerheid dat je dopingvrije supplementen gebruikt. Ook voor niet-topsporters zijn zuivere supplementen belangrijk. Als je supplementen gebruikt wil je een product van de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder vervuiling. Dit heeft het beste creatine effect op je lichaam. Bij QWIN kan je hierop vertrouwen!

Conclusie

Creatine heeft effect op je lichaam. Creatine is een krachtig supplement dat je prestaties kan verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen. Daarnaast stimuleert het je spiergroei en (vetvrije) spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen en het verhoogt je fysieke prestaties in opeenvolgende reeksen korte, hoog intensieve oefeningen. Dit maakt creatine een interessant supplement voor sporters.

Creatine effect op lichaamCreatine effect op lichaam
Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.