Wat doet zink voor je lichaam?

wat doet zink
Bezig met laden...

Wat doet zink voor jou als sporter? In de wereld van sport is het hebben van een stevige verdediging essentieel om een overwinning te boeken. Ook jouw immuunsysteem heeft een goede verdeding nodig in strijd tegen ziekteverwekkers. Ontdek hoe zink jou kan helpen om je immuunsysteem op peil te houden en voor optimale prestaties te gaan. 

Zink is een essentieel mineraal, maar wat doet zink precies in je lichaam? Zink speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in je lichaam. 

Zo is zink betrokken bij de werking van meer dan 300 enzymen. Enzymen zijn eiwitten die nodig zijn voor het verteren van koolhydraten, vetten en eiwitten in je lichaam. Enzymen breken deze voedingsstoffen af tot stoffen die we nodig hebben om te kunnen functioneren. Hierdoor heeft zink een positieve invloed op het immuunsysteem en goede anti-oxidatieve werking. Wat zink ook doet is dat het bijdraagt aan de instandhouding van sterke botten. 

Zink kan je uit voeding halen. Behoefte aan extra zink? Bijvoorbeeld omdat je veel sport? QWIN Zink zuigtabletten bevatten 15 mg zink per tablet!

Wat doet zink

Wat doet zink voor je immuunfunctie?

Zink speelt een cruciale rol speelt in de werking van je immuunsysteem. Het is betrokken bij verschillende processen die je lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën.

Een van de belangrijkste functies van zink is dat het de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het identificeren en vernietigen van ziekteverwekkers in je lichaam. Als je voldoende zink binnenkrijgt, kun je de productie van deze cellen optimaliseren. Zo versterk je je immuunsysteem.

Wat zink ook doet, is invloed hebben op andere aspecten van je immuunsysteem. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het herstel van beschadigde weefsels. Wat zink doet is de werking van antioxidantenzymen verbeteren, waardoor je cellen beter beschermd zijn tegen oxidatieve stress en schade.

Anti-oxidatieve werking van zink 

Een belangrijke eigenschap van zink is de krachtige anti-oxidatieve werking. Als sporter sta je voortdurend bloot aan oxidatieve stress, veroorzaakt door intensieve trainingen en andere omgevingsfactoren. Deze stress kan leiden tot schade aan de cellen en weefsels van je lichaam. Dit kan op de lange termijn resulteren in ontstekingen en chronische ziekten.

Wat zink doet is het helpen bij het bestrijden van deze oxidatieve stress door het neutraliseren van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die reageren met andere cellen en weefsels, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Door het nemen van Zink zuigtabletten kun je de anti-oxidatieve capaciteit van je lichaam versterken. Hiermee verlaag je het risico op schade.

Wat doet zink

Wat doet zink voor je botten? 

Als sporter zijn sterke botten extra belangrijk. Je botten moeten zware belastingen aan kunnen. Een aantal voedingsstoffen, zoals calcium, magnesium en zink, kunnen je helpen in het sterk houden van je botten. Zink draagt niet alleen bij aan de aanmaak, maar ook aan het behoud van sterke botten. 

Waar helpt zink nog meer voor?

Wat doet zink nog meer voor sporters? Krachtsporters hebben vaak interesse in zink supplementen. Deze helpen namelijk bij het opbouwen van lichaamseiwit. Daarnaast draagt het bij aan tot de instandhouding van een normaal testosterongehalte in het bloed. Duursporters spreekt het aan dat zink de afweer van het lichaam ondersteunt en bijdraagt aan een normaal koolhydraat en zuur-basemetabolisme. Zowel wedstrijd-, duur, kracht- als denksporters profiteren ervan dat zink goed is voor de concentratie.

Voedingsbronnen van zink

Zink komt in diverse voedingsmiddelen voor, met name in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte. Ook schaal- en schelpdieren, zuivelproducten en eieren bevatten zink. Voor vegetariërs en veganisten zijn noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen goede bronnen van zink. 

Daarnaast zijn er voedingssupplementen beschikbaar ter verhoging of aanvulling van de  zink inname. QWIN Zink zuigtabletten zijn hier een goed voorbeeld van. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en aangenaam van smaak. Doordat de zink grotendeels door je speeksel wordt opgenomen in het supplement zeer effectief. 

Wat doet zink

Wat doet een zink tekort voor je lichaam?

Over het algemeen krijg je voldoende zink binnen middels voeding. Toch kan je als sporters wel eens een zink tekort hebben. Of tijdelijk een verhoogde behoefte aan zink. 

Wat doet een zink tekort ontstaan? Een zink tekort kan ontstaan door een onevenwichtige voeding. Sporters die zich strikt houden aan een caloriebeperkt dieet of die bepaalde voedselgroepen vermijden, zoals veganisten, lopen een verhoogd risico op een zinktekort. Verder kunnen factoren zoals stress, intensieve lichamelijke inspanning en medicatie ook bijdragen aan dit probleem.

Wat doet een zink tekort voor je lichaam? Een tekort kan grote gevolgen hebben voor je sportprestaties. Zink heeft een positief effect op het immuunsysteem. Sporters met een tekort zijn vatbaarder voor infecties. Ook kunnen ze sneller geblesseerd raken, wat hun trainingsprogramma kan verstoren. 

Waarom zink supplementen?

Als sporter ben je altijd op zoek naar verbetering van je prestaties en optimalisatie van je gezondheid. Een supplement dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal kan zijn voor je algehele gezondheid, is zink. Middels een supplement kan je tijdelijk snel je zink inname verhogen. Een supplement is makkelijk in dosering en neem je bijvoorbeeld eenvoudig mee als je op reis bent. De QWIN zink zuigtabletten zijn NZVT gekeurd. Het NZVT keurmerk op de QWIN supplementen geeft jou als topsporter de hoogst mogelijke zekerheid dat je dopingvrije supplementen gebruikt. Ook voor niet-topsporters zijn zuivere supplementen belangrijk. Als je supplementen gebruikt wil je een product van de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder vervuiling. Ben jij benieuwd naar de top 5 meest populaire NZVT gekeurde supplementen

Hoe gebruik je QWIN Zink zuigtabletten?

Het gebruik van QWIN Zink Zuigtabletten is eenvoudig. Binnen 24 uur na het opkomen van symptomen zoals hoofdpijn en keelpijn start je met 1 tablet per dag. Gebruik 1 zuigtablet QWIN zink per dag of in overleg met je (medisch) begeleider/ sportvoedingskundige totdat de symptomen weg zijn. In acute situaties wordt tot wel 75mg zink per dag geadviseerd, dit komt neer op 5 zuigtabletten per dag. 

Daarnaast kunnen de QWIN Zink Zuigtabletten ingenomen worden ter preventie van ziek worden. Bijvoorbeeld tijdens intensieve inspanningsperiodes of tijdens een griepepidemie.

Wat doet zink

Wat doet zink voor je lichaam? Veel!

Zink is essentieel voor een optimale werking van ons lichaam. Het speelt een rol bij je immuunfunctie. Het heeft een krachtige anti-oxidatieve werking en draagt bij aan het behoud van sterke botten.  

Het is belangrijk dat je voldoende zink binnenkrijgt via een gevarieerd voedingspatroon. Een tekort aan zink kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, terwijl een voldoende inname ervan bijdraagt aan het behoud van een goede gezondheid. 

Wil je zink aanvullen? Kies dan voor QWIN Zink zuigtabletten. De QWIN Zink zuigtabletten koop je per potje van 90 tabletten. Bestel voor 15:00 en je hebt de QWIN Zink zuigtabletten de volgende werkdag in huis. De levering is gratis! 

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.