Klachten bij een tekort aan vitamine D

Klachten bij een tekort aan vitamine d
Bezig met laden...
Klachten bij een tekort aan vitamine D

De winter is vaak het moment waarop we ons terugtrekken in onze knusse huizen, omringd door warmte en comfort. Maar te midden van deze gezelligheid raakt één element soms vergeten: de zon, onze natuurlijke bron van energie. En van vitamine D!

De zon speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Wanneer je je huid blootstelt aan zonlicht, produceert je lichaam vitamine D. In de winterperiode worden we minder blootgesteld aan zonlicht, waardoor de kans op een tekort aan vitamine D toeneemt. Niet alleen omdat de zon in de winter minder actief is, maar ook omdat we meer binnen zitten. Dit kan resulteren in klachten bij een tekort aan vitamine D.

Je kan verschillende klachten ervaren bij het ontstaan van een tekort aan vitamine D. Wil jij meer weten over de klachten bij een tekort aan vitamine D? En over mogelijke oplossingen in het voorkomen van tekort aan vitamine D? Lees dan verder in deze blog.

Functie van vitamine D

De functie van vitamine D is veelzijdig en van essentieel belang bij verschillende processen in het lichaam:

  • Vitamine D3 heeft een positieve invloed op je immuunsysteem
  • Vitamine D3 is belangrijk voor een normale spierwerking
  • Vitamine D3 draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
  • Vitamine D3 helpt je tanden sterk te houden

Natuurlijke bronnen van vitamine D

Vitamine D noemen we ook wel de ‘zonvitamine’. Je lichaam maakt vitamine D3 aan wanneer je je je huid blootstel aan zonlicht. 

Vitamine D komt ook voor in voedingsmiddelen. Echter maar in kleine hoeveelheden. Vitamine D zit in vette vis, eierdooiers en volle zuivelproducten (zoals volle melk, kaas en yoghurt). Het is belangrijk dat je beseft dat de hoeveelheid vitamine D3 in deze voedingsmiddelen meestal niet voldoende is voor het behalen van je dagelijkse behoefte. 

Klachten bij een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan als je onvoldoende vitamine D binnen krijgt. Vitamine D supplementen zijn hiervoor een oplossing. 

Klachten bij een tekort aan vitamine dKlachten bij een tekort aan vitamine d

Risicofactoren van een tekort

Er zijn verschillende risicofactoren die kunnen bijdragen aan klachten bij een tekort aan vitamine D. Enkele van deze factoren zijn:

1.       Beperkte blootstelling aan zonlicht: Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Mensen die weinig tijd buiten doorbrengen, bijvoorbeeld door een kantoorbaan, lopen een hoger risico op een tekort. Klachten bij een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan als je te weinig buiten bent.

2.       Donkere huidskleur: Mensen met een donkere huid hebben meer melanine, wat de productie van vitamine D in de huid vermindert. Dit betekent dat je met een donkere huidskleur mogelijk langer in de zon moet zijn voor het aanmaken van voldoende vitamine D. Klachten bij een tekort aan vitamine D kunnen eerder ontstaan als je een donkere huidskleur hebt.

3.       Leeftijd: Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van je huid voor het aanmaken  vitamine D af. Daarnaast kunnen ouderen vaak minder buiten zijn, wat het risico op een tekort vergroot. Klachten bij een tekort aan vitamine D kunnen eerder ontstaan als je ouder wordt.

4.       Onvoldoende inname via voeding: Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D, zoals vette vis, eieren en lever. Als je onvoldoende van deze voedingsmiddelen eet, loop je een hoger risico op een tekort. Klachten bij een tekort aan vitamine D kunnen eerder ontstaan als je onvoldoende vitamine D binnen krijgt via voeding.

Klachten bij een tekort aan vitamine dKlachten bij een tekort aan vitamine d

Hoeveel vitamine D per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert per persoon. Dit is onder andere afhankelijk van de factoren blootstelling aan zonlicht, leeftijd, huidskleur en je voedingspatroon.

Zo kan het in de winter moeilijker zijn om voldoende vitamine D uit zonlicht te halen. Met name vanwege de zwakkere zonnestralen en de beperkte tijd die mensen buiten doorbrengen. Over het algemeen is de aanbeveling dat je dagelijks 10 tot 20 microgram vitamine D3 inneemt tijdens de wintermaanden. 

In de zomer krijg je over het algemeen meer blootstelling aan zonlicht. Vooral als je veel buitenactiviteiten onderneemt. In de zomer kan het daarom vaak geen kwaad als je de suppletie verminderd of in sommige gevallen zelfs helemaal stopt. Het is echter altijd raadzaam dat je de specifieke aanbevelingen en richtlijnen van een sportvoedingskundige volgt.

Klachten bij een tekort aan vitamine dKlachten bij een tekort aan vitamine d

Klachten bij een tekort aan vitamine D en symptomen

Er kunnen verschillende klachten bij een tekort aan vitamine D ontstaan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

1.       Vermoeidheid: Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en een algeheel gebrek aan energie.

2.       Spierzwakte en pijn: Een tekort aan vitamine D kan de spierkracht en spierfunctie verminderen, wat kan resulteren in spierzwakte en pijnklachten.

3.       Verminderde weerstand: Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Een tekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem en frequentere infecties.

4.       Bot- en gewrichtsklachten: Vitamine D is essentieel voor gezonde botten en tanden. Een tekort kan leiden tot bot pijn, spierkrampen en een verhoogd risico op botbreuken en osteoporose.

Behandeling vitamine D tekort

Er zijn verschillende opties om je klachten bij een tekort aan vitamine D te bestrijden.

De behandeling van een vitamine D tekort omvat meestal het aanvullen van vitamine D niveaus door middel van voedingssupplementen. Dit gebeurd vaak in de vorm van een vitamine D3 supplement.

  • Vitamine D supplementen: Je kan Vitamine D supplementen gebruiken voor het aanvullen van je tekort aan vitamine D in je lichaam. Deze supplementen bevatten geconcentreerde vitamine D. Het regelmatig innemen van deze supplementen kan je helpen met het op peul houden van je vitamine D niveaus of in het verminderen van een tekort.
  • Zonlicht blootstelling: Het lichaam kan vitamine D aanmaken wanneer je je huid blootstelt aan zonlicht. Regelmatige, maar verantwoorde blootstelling aan zonlicht kan helpen in de verhoging van je vitamine D spiegels.
  • Voeding: Voedingsmiddelen zoals vette vis (bijvoorbeeld zalm en makreel), eieren, lever en verrijkte zuivelproducten bevatten van nature vitamine D. Het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet kan helpen in de verhoging van je vitamine D inname.

Twijfel je over jouw aanpak richting een vitamine D tekort? Of wil je advies over een juiste dosering van vitamine D? Neem dan contact op met een sportvoedingskundige. Zij kan je helpen in de bepaling van de optimale dosering en duur van gebruik.

Met QWIN bieden verschillende vitamines voor sporters, waaronder ook een vitamine D supplement. Een potje QWIN Vitamine D3 bevat 90 tabletten. In elke tablet QWIN vitamine D3 zit 15 microgram Vitamine D3. Vitamine D3 ondersteunt je weerstand. Er zijn meerdere manieren voor het verbeteren van je weerstand.

QWIN Vitamine D3 kopen met NZVT keurmerk

Elke batch van de QWIN vitamine D3 wordt getest op doping. Het NZVT keurmerk op de QWIN supplementen geeft jou als topsporter de hoogst mogelijke zekerheid dat je dopingvrije supplementen gebruikt. Ook voor niet-topsporters zijn zuivere supplementen belangrijk. Als je supplementen gebruikt wil je een product van de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder vervuiling. Bij QWIN kan je hierop vertrouwen!

Klachten bij een tekort aan vitamine dKlachten bij een tekort aan vitamine d
Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.