Verschillende soorten eiwitten en hun functies voor sporters

Verschillende soorten eiwitten
Bezig met laden...
Verschillende soorten eiwitten en hun functies voor sporters

Ben jij aan het trainen voor een belangrijke wedstrijd en wil jij jouw prestaties verbeteren? Eiwitten spelen hierbij een belangrijke rol. Wist je dat er verschillende soorten eiwitten bestaan? Elk met hun eigen unieke functies? Belangrijk om te weten, zodat jij op het juiste moment de juiste eiwitshake kiest! Er is immers niks zo vervelend als opstaan met meer spierpijn dan nodig! In dit artikel leggen we uit welke soorten eiwitten / protein er bestaan en waarmee ze zich onderscheiden.

De functie van eiwitten in het lichaam

Eiwitten spelen een cruciale rol in ons lichaam en zijn nodig voor veel belangrijke functies. Het is belangrijk om eiwitrijk voedsel te eten om ons lichaam te voorzien van de bouwstenen die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Andere belangrijke functies van eiwitten zijn:

  • Alle soorten eiwitten dienen als bouwstenen van cellen en weefsels
  • Alle soorten eiwitten helpen bij vertering van voedsel
  • Alle soorten eiwitten ondersteunen het immuunsysteem
  • Alle soorten eiwitten spelen een belangrijke rol bij spiergroei- en herstel

 In dit artikel gaan wij dieper in op de onderlinge verschillen tussen alle soorten eiwitten.

De verschillende soorten eiwitten #1: Whey Protein

Van alle soorten eiwitten heb jij vast wel eens van ‘Whey protein’ gehoord. Whey protein, ook wel wei-eiwit genoemd, is een eiwit dat afkomstig is van melk. Het is één van de meest populaire soorten eiwitten onder sporters omdat het helpt bij het opbouwen en herstellen van spieren na een intensieve training. Whey protein bestaat uit verschillende aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om te groeien en zich te herstellen.

Je kunt whey protein gebruiken om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen of om extra eiwitten binnen te krijgen na een training. Whey protein bevat weinig vet en koolhydraten, waardoor het makkelijker is om je calorie-inname in balans te houden.

Er bestaan drie vormen eiwitten binnen whey protein: whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat. Whey concentraat is de meest voorkomende vorm van whey protein en het heeft een relatief hoog vet- en lactosegehalte. Whey isolaat is gezuiverd van vet en lactose, waardoor het meer eiwit per gram bevat dan whey concentraat. Whey hydrolisaat is gehydrolyseerd, waardoor het makkelijker wordt opgenomen door je lichaam.

Je kunt whey protein op verschillende manieren innemen, bijvoorbeeld als shake met melk of water. Je kunt ook whey protein poeder toevoegen aan smoothies of yoghurt. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en je whey protein supplementen af te stemmen op jouw doelen en trainingsschema.

Whey protein is een populaire en effectieve manier om extra eiwitten binnen te krijgen en spieren op te bouwen en te herstellen na een intensieve training. Er bestaan verschillende soorten whey protein beschikbaar en het is belangrijk om de juiste variant te kiezen die past bij jouw doelen en trainingsstijl.

 

Verschillende soorten eiwitten

De verschillende soorten eiwitten #2: Caseïne Protein

Als je op zoek bent naar een manier om je prestaties naar een hoger niveau te tillen? Van alle soorten eiwitten biedt een caseïne shake de uitkomst. Wat is een caseïne shake eigenlijk? Caseïne is het belangrijkste eiwit in melk en wordt ook wel melkeiwit genoemd. Het is een langzaam verteerbaar eiwit dat wordt gebruikt om spiergroei en herstel te bevorderen.

Van alle soorten eiwitten verteert caseïne langzamer dan andere soorten eiwitten. Dit betekent dat het lichaam deze voedingsstoffen over een langere periode absorbeert en gebruikt. Door een caseïne shake te drinken voor het slapen gaan krijgt het lichaam de hele nacht proteïne binnen. De opname is langzamer dan bij andere eiwitten.

De verschillende soorten eiwitten #3: Collagen Protein

Van alle soorten eiwitten heb jij misschien wel eens van collageen-eiwit gehoord. In deze alinea gaan we dieper in op collageen-eiwit en waarom het zo belangrijk is voor ons lichaam.

Collageen-eiwit is een eiwit dat wordt gevonden in onze botten, huid, kraakbeen en andere weefsels. Het is een belangrijk structureel eiwit dat helpt bij het behoud van de structuur en elasticiteit van deze weefsels.

Collageen speelt een grote rol in ons lichaam omdat het zorgt voor sterkere botten, gezondere gewrichten en een mooie huid. Naarmate we ouder worden, maken onze lichamen minder collageen aan, wat leidt tot aandoeningen zoals osteoporose en artritis. Het aanvullen van je dieet met collageen-eiwit helpt om deze aandoeningen te voorkomen en je lichaam gezond te houden.

Als supplement wordt collageen-eiwit meestal verkocht in poedervorm en voeg je toe aan thee, koffie of smoothies. Enkele voedingsmiddelen die van nature collageen bevatten: kippenbouillon, vis en andere dierlijke producten

Collageen-eiwit mag je op elk moment van de dag nemen. Veel mensen geven er de voorkeur aan om het 's ochtends te nemen om hun dag te beginnen met een gezonde keuze.

Verschillende soorten eiwitten

De verschillende soorten eiwitten #4: Vegan Protein

Heb je als veganist of vegetariër moeite om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Van alle soorten eiwitten biedt de vegan proteïne shake uitkomst. Wat is een vegan proteïne shake precies? Van alle soorten eiwitten bestaat deze shake enkel uit plantaardige ingrediënten.

Deze ingrediënten bevatten aminozuren die ons lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen en te herstellen na het sporten. Bovendien verteert het lichaam deze eiwitten gemakkelijk.

Een vegan proteïne shake levert niet alleen de nodige eiwitten, het biedt ook tal aan andere voordelen. Het helpt bij het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel, het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verbeteren van de algehele gezondheid en vitaliteit.

Net als andere eiwitten is het maken van een vegan proteïne shake eenvoudig. Meng gewoon een portie poeder met water of plantaardige melk en blend het geheel tot een gladde massa.

Een vegan proteïne shake is van alle soorten eiwitten een geweldige manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt. Het is gemakkelijk te maken en biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Daarnaast is de QWIN vegan shake de ideale plantaardige keuze voor (top)sporters.

Welke soorten eiwitten kan ik het beste kopen als Topsporter?

Als je als topsporter eiwitten gebruikt wil je zeker weten dat ze geen doping bevatten. Het NZVT keurmerk op de producten geeft aan dat de producten getest zijn. Wij zetten alle geteste eiwitten voor jou op een rijtje:

  • QWIN 100% Whey Protein in de smaak Vanilla en Strawberry
  • QWIN Micellar Casein
  • QWIN Vegan Protein

Welke soorten eiwitten kan ik het beste kopen?

Weet jij van alle soorten al welke eiwitten je wilt kopen? Enerzijds zijn alle soorten uniek, anderzijds bieden ze allemaal dezelfde overeenkomsten. Alle soorten eiwitten repareren en bouwen spierweefsel op. Wanneer je traint, belast je jouw spieren waardoor ze beschadigd raken. Eiwitten herstellen schade en maken spierweefsel aan.

Daarnaast versterken alle soorten eiwitten ook het immuunsysteem en helpen ze bij het transporteren van voedingsstoffen door het lichaam. Welke soorten eiwitten het beste bij jou passen, heeft te maken met jouw levensstijl en persoonlijke voorkeuren.

Previous article:
Next article:
Related posts
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.