Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag?

Hoeveel elektrolyten per dag
Bezig met laden...
Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag?

Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag blijft één van de belangrijkste vragen op het gebied van hydratatie. Wat zijn elektrolyten? Waarom zijn ze belangrijk? Wat is de aanbevolen inname? In deze blog gaan we dieper in op de antwoorden op deze vragen.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten kan je omschrijven als mineralen die een elektrische lading kunnen dragen in ons lichaam. Een ander woord voor elektrolyten zijn mineralen/zouten. Enkele voorbeelden van bekende elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium en magnesium. 

Waarom zijn elektrolyten belangrijk?

Elektrolyten zijn cruciaal voor verschillende lichaamsfuncties. Denk hierbij aan het reguleren van de vochtbalans, het ondersteunen van de zenuw- en spierfunctie en het behoud van een goede bloeddruk. 

Ons lichaam verliest elektrolyten door zweten, plassen en zelfs ademen. Bij intensieve lichamelijke activiteiten kunnen deze verliezen aanzienlijk toenemen. Het aanvullen van deze elektrolyten moet uitdroging en andere negatieve effecten voorkomen. Het behoud van een juiste balans van elektrolyten moet een belangrijk aandachtspunt zijn binnen het beoefenen van jouw sport. 

Hoe werken elektrolyten?

Hoe werken elektrolyten oftewel; wat is de rol van elektrolyten in ons lichaam? Elektrolyten zijn niet alleen belangrijk voor het geleiden van elektrische signalen, maar ze spelen ook een cruciale rol bij het handhaven van een goede vochtbalans in ons lichaam. Ze helpen bij het reguleren van de pH-waarde van ons bloed en zijn betrokken bij de werking van zenuwen en spieren. Daarnaast zijn elektrolyten ook verantwoordelijk voor het reguleren van de bloeddruk, het handhaven van een normale hartslag en het ondersteunen van het functioneren van onze spieren. Kortom; elektrolyten zijn onmisbaar voor een optimale gezondheid en welzijn.

Hoeveel elektrolyten moet je als sporters per dag minimaal innemen? 

Hoeveel elektrolyten per dag je nodig hebt als sporter varieert. De aanbevolen inname hangt onder andere samen met factoren als de duur, intensiteit en het klimaat. 

Wat is de aanbevolen inname van elektrolyten voor sporters? Over het algemeen kan je hiervoor de volgende dagelijkse waardes aanhouden; ongeveer 2-3 gram natrium, 2-3 gram kalium, 400-800mg calcium en 300-400 milligram magnesium.  

Hoe kan je elektrolyten als sporter aanvullen?

Je kan diverse manieren hanteren voor het aanvullen van mineralen. Dit kan zowel door het innemen van gezonde basisvoeding als door het aanvullen via sportdranken en supplementen. 

  • Gezonde voeding: consumeer voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan elektrolyten. Denk hierbij aan bananen (kalium), zuivelproducten (calcium), noten en zaden (magnesium).
  • Sportdranken: kies voor sportdranken, die elektrolyten bevatten, zoals natrium en kalium. Deze dranken helpen bij het aanvullen van elektrolyten tijdens het sporten.
  • Elektrolytensupplementen: in sommige gevallen kan het gebruik van elektrolytensupplementen nodig zijn. Dit is vooral van toepassing bij intensieve trainingssessies of bij warm weer. Bij deze omstandigheden zweet je meer. 

Elektrolyten aanvullen: QWIN mineralendranken en QWIN gels

QWIN heeft een kwalitatief goed aanbod aan gekeurde dranken voor sporters. De meest functionele sportdrank uit het QWIN assortiment wordt gebruikt door (top)sporters, vanwege de unieke samenstelling van de sportdrank. Deze sportdrank voorziet niet alleen in de benodigde energie en aanvulling van de mineralen, maar gaat nog een stapje verder: QWIN PeptiPlus is onderscheidend vanwege de toevoeging van 5g aan eiwitten per serving.

Ga je als sporter liever voor het aanvullen van de mineralen door middel van een energie gel? Bekijk dan de energiegels van QWIN. Als sporter blijft het soms een zoektocht naar de beste manier van het innemen van mineralen en koolhydraten. Hierbij adviseren we je om met meerdere producten te trainen, waarbij je uiteindelijk jouw favoriete product vindt. Het voordeel van de QWIN gels is dat je deze eenvoudig kan testen middels het zogenaamde try out mixpakket.

NZVT keurmerk

Elke batch van de QWIN supplementen wordt getest op doping. De NZVT supplementen van QWIN geven jou als topsporter de hoogst mogelijke zekerheid dat je dopingvrije supplementen gebruikt. Ook voor niet-topsporters zijn zuivere supplementen belangrijk. Als je supplementen gebruikt wil je een product van de hoogst mogelijke kwaliteit, zonder vervuiling. Bij QWIN kan je hierop vertrouwen! 

Conclusie

Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag? Hoeveel elektrolyten je als sporter per dag moet innemen hangt af van verschillende factoren. Een juiste inname van elektrolyten blijft essentieel voor het behoud van optimale prestaties en hydratatie. Neem met betrekking tot de inname van elektrolyten de dagelijkse hoeveelheden in acht en pas dit aan op jouw individuele behoeften. Door het gebruik van gezonde voeding, sportdranken en supplementen kan je zorgen voor het binnen krijgen van voldoende elektrolyten. Hierdoor blijft jouw lichaam in balans.

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag innemen?
    Dit hangt af van de intensiteit en duur van de training. Over het algemeen wordt een inname van 2 tot 4 gram elektrolyten per dag aanbevolen.
  • Hoeveel elektrolyten moet je als sporter per dag innemen?
    Elektrolyten zijn mineralen/zouten. Denk hierbij aan natrium, kalium, magnesium en calcium. Ze ondersteunen bij het reguleren van vochtbalans, spiercontractie en zenuwfunctie. Ze zijn essentieel voor een goede hydratatie en prestaties tijdens het sporten.
  • Moeten sporters hun inname van elektrolyten aanpassen bij hitte of intensieve training?
    Ja, bij warm weer of langdurige intense training kan het nodig zijn om een hogere hoeveelheid elektrolyten in te nemen om het verlies door zweet aan te vullen. 
Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.