Energy gel vs energy drink: waarom kiezen sporters voor gel?

energy gel vs energy drink
Bezig met laden...
Energy gel vs energy drink: waarom kiezen sporters voor gel?

Waarom kies je als sporter voor een energy gel in plaats van een energy drink is een veelgestelde vraag. Ben jij ook nieuwsgierig waarom hardlopers, fietsers, triatleten en andere sporters vaak de voorkeur geven aan een energy gel in plaats van een energy drink? In deze blog duiken we dieper in op de verschillen tussen een energy gel versus energy drink en geven we je het antwoord op deze vraag.

Energy gels en energy drinks dienen beiden voor hetzelfde doel; het aanvullen van verloren voedingsstoffen, met name koolhydraten en elektrolyten. Maar energy gels en energydrinks verschillen ook op meerdere punten van elkaar, waaronder de samenstelling, textuur en wijze van inname.

Energy gel vs energy drinkEnergy gel vs energy drink

Voordelen van energy gels én energy drinks

Energy gels en energy drinks hebben een aantal overeenkomende voordelen. Ze hebben beiden namelijk een geweldig bron van energie en ze kunnen ook andere zeer nuttige voedingsstoffen bevatten, zoals elektrolyten.

Energy gel vs energy drink: Geweldige bron van snelle energie 
Energy gels bevatten vaak snelle koolhydraten, zoals glucose of maltodextrine. Deze koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam en worden snel omgezet in energie, waardoor je direct een energieboost krijgt tijdens inspanning.

Energy gel vs energy drink: kunnen nuttige voedingsstoffen bevatten
Naast koolhydraten kunnen energy gels ook andere voedingsstoffen bevatten die nuttig voor je zijn, zoals elektrolyten. Elektrolyten helpen het lichaam gehydrateerd te blijven en spierkrampen te voorkomen, vooral nuttig bij intense fysieke inspanning. De QWIN Pepti Gel bevat naast koolhydraten ook een speciale eiwitmix om het maximale uit je sportieve prestaties te halen.

Extra voordelen van energy gels vs energy drinks

Energy gels heeft ten opzichte van energy drinks nog een aantal extra voordelen. Energy gels hebben namelijk een hoog energiegehalte per volume en daarnaast kun je ze gemakkelijk meenemen tijdens het sporten.

Energy gel vs energy drink: Gemakkelijk mee te nemen
Energy gels zijn verpakt in handige kleine verpakkingen, waardoor je ze eenvoudig mee kunt nemen tijdens het sporten. Dit maakt ze ideaal voor buitensportactiviteiten waarbij het niet handig is om grote hoeveelheden voedsel of drank mee te nemen.

Energy gel vs energy drink: Hoog energiegehalte per volume
Energy gels hebben over het algemeen een geconcentreerde samenstelling. Hierdoor kunnen ze een hoge hoeveelheid energie leveren in een relatief kleine hoeveelheid. Dit is handig voor jou als sporter, omdat je snel een energieboost nodig hebt zonder veel volume te consumeren.

Energy gel vs energy drinkEnergy gel vs energy drink

Verschillen energy gels vs energy drinks 

Een ander belangrijk kenmerk van energy gels in vergelijking met energy drinks is hun draagbaarheid en gebruiksgemak tijdens het sporten. Veel gels zijn ontworpen om snel en gemakkelijk te worden geconsumeerd, zonder dat je er extra water voor nodig hebt. Energy drinks worden vaak in poederpotten verkocht. De poeder wordt in een bidon aangemaakt met water. Een gel zoals de QWIN Pepti gel levert 23 gram koolhydraten. Om dezelfde hoeveelheid koolhydraten te krijgen als één energy gel moet je al snel 500 ml energydrink drinken.

Verminderde kans op spijsverteringsproblemen

Energy gels hebben over het algemeen minder kans op spijsverteringsproblemen tijdens fysieke activiteit, in vergelijking met energy drinks. Dit komt doordat gels licht verteerbaar zijn en geen grote hoeveelheden vloeistof in de maag vereisen. Het drinken van grote hoeveelheden vloeistof kan soms oncomfortabel zijn, vooral tijdens intensieve trainingen of wedstrijden. De QWIN Iso Pro Gel is op basis van maltodextrine, wat ze goed verdraagbaar voor de maag maakt.

Echter, alleen vertrouwen op energy gels is niet voldoende. Het blijft namelijk belangrijk dat je tijdens het sporten ook blijft drinken, aangezien je tijdens het sporten veel vocht verliest.

Daarom is het aan te raden om een combinatie van energy gels en energy drinks te gebruiken. Energy gels kunnen je snel en gemakkelijk een energieboost geven, terwijl energy drink je ook helpt om gehydrateerd te blijven. Door beide te gebruiken, zorg je voor zowel de nodige energie als vocht tijdens het sporten. Het is ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam en je vochtinname aan te passen op basis van je eigen behoeften en de intensiteit van de activiteit.

Energy gel vs energy drinkEnergy gel vs energy drink

Snelle energieboost 

Energy gels leveren snelle energie aan je lichaam door de aanwezige koolhydraten en andere voedingsstoffen die ze bevatten. Koolhydraten, zoals glucose of maltodextrine, vormen de belangrijkste bron van energie voor je lichaam tijdens fysieke activiteiten. Wanneer een energy gel wordt geconsumeerd, worden de koolhydraten snel afgebroken en opgenomen in de bloedbaan. Dit zorgt voor een directe stijging van de bloedsuikerspiegel en voorziet de spieren van direct beschikbare energie. Dit maakt energy gels een handige keuze voor jou als je behoefte hebt aan een directe, snelle energieboost tijdens het sporten, vooral tijdens intense trainingen of wedstrijden.

Ben jij opzoek naar goede gels? Kijk dan eens naar ons assortiment energy gels .

Conclusie

Hoewel energy gels en energy drinks beiden energie en vaak ook elektrolyten leveren, zijn energy gels een geconcentreerde bron welke snel worden opgenomen in de bloedbaan. Terwijl Energy drinks een meer verdunde oplossing bieden en ook helpen bij je hydratatie. Daarnaast hebben energy gels over het algemeen minder kans op spijsverteringsproblemen. Uiteraard moet je blijven drinken tijdens het sporten omdat je vocht verliest. Energy gels en energy drinks vullen elkaar hierin goed aan.

Previous article:
Next article:
Copyright © 2023 QWIN.nl, All rights reserved.